Mobilt internet i Europa

Numera så får du fri roaming inom Europa/ESS-länderna. Det innebär att du kan använda mobilt internet i Spanien, Norge eller annat EU/ESS-land utan att det kostar dig något extra.

Sedan EU införde denna fria roaming så har dock flera operatörer valt att blockera sina mobila internet så de endast fungerar i Sverige. Så om du vill använda mobilt internet utomlands så bör du kontrollera att det mobila internet du har stöder utlandsanvändning.

Om du har mobilt internet och det inte funkar utomlands men skall göra det enligt din internetoperatör så kan det beror på att du inte har aktiverat roaming i din 4G-router eller surfplatta.

Du behöver då logga in på din mobila router eller gå in i inställningarna och leta efter efter inställningar för roaming eller dataroaming. Tänk dock på att stänga av det när du lämnar EU/ESS-landet för att inte riskera att ditt mobila internet sätter igång automatiskt nästa gång du reser och då kanske till ett land utanför EU där roaming är superdyrt.

Du kan jämföra mobilt internet på vår första sida och är du intresserad av abonnemang som fungerar utomlands så hittar du ett par här nedanför.

OBS! Obegränsade mobila internet fungerar ej utanför Sverige av de nedan. Dubbelkolla alltid innan du beställer på operatörens hemsida vilka som fungerar då villkor ofta ändras.