Mobilt internet eller fiber, adsl eller kabeltv

Detta är en svår fråga och det beror på förutsättningarna. Många får numera erbjudanden att dra in fiber men det innebär ofta en väldigt hög startkostnad samtidigt som månadskostnaden mycket väl kan vara högre än för mobilt internet.

Så vi tänkte att vi delar upp frågan och jämför fördelar och nackdelar för att kunna hjälpa dig i ditt beslut.

Mobilt internet eller fiber

Här får vi säga att fiber är oslagbart. Det är rejält framtidssäkert och erbjuder obegränsad datamängd. Helt klart ett ypperligt val speciellt när man är många i familjen eller använder en stora datamängd då många streamar film och videoklipp.

Skall man däremot betala flera tusen för installation och inte har pengarna så är mobilt internet ändå något att överväga. Mobilt internet kan nämligen vara både rejält snabbt och stabilt. Bor man i villa och har möjlighet att sätta upp en utomhusantenn och koppla till sin router så rekommenderar vi det starkt.

Så i de flesta fall skulle vi säga att mobilt internet är en fullgod ersättare. Hastigheterna kommer att variera en del i jämförelse med fiber och pingtid/latens kommer att vara högre.

Enda gången mobilt internet egentligen inte fungerar är om man helt enkelt är för många i familjen och därmed att datamängden inte räcker till. Alternativt om det inte finns någon vettig internetoperatör i området med täckning.

Så för att sammanfatta det, fiber är alltid bäst. Men mobilt internet kan mycket väl vara ett fullgott alternativ beroende på omständigheterna.

Mobilt internet eller ADSL

Återigen blir det en fråga om obegränsad datamängd som finns hos ADSL eller högre hastigheter som du vanligtvis får via mobilt internet. När det kommer till ping/latens så skulle vi säga att du troligtvis kommer att få relativt liknande resultat.

Så vår rekommendation i det valet är definitivt mobilt internet. Och använder du mycket data så bör du välja ett obegränsat mobilt internet.

Mobilt internet eller kabeltv

Då internet via kabeltv är rätt liknande fiber så rekommederar vi att du ser det svaret. Skulle det vara så att du sitter på internet via ett gammalt/äldre kabeltv-nät däremot så kan mobilt internet vara ett bättre och billigare val.

Sammanfattning

Fiber är bäst generellt om du har pengarna. Därefter kommer internet via kabeltv så länge det är modernt nog. På tredje plats utser vi mobilt internet som bästa alternativ och sist ADSL.

Om ett lågt pris däremot är viktigt så kan mycket väl ett mobilt internet vara vinnare i samtliga fall. Så det beror på ens behov och ens egna situation.

Du kan hitta mobila internet här nedanför eller läsa med om mobilt internet på vår första sida. Jämför gärna priser och villkor mot det internet du har idag för att bilda dig en uppfattning om vad som kan vara bäst för din del.